Friday, 23 March 2012

Wanita dalam perjuangan islam


Memperjuangkan Islam bukanlah suatu perkara mudah kerana terbukti di dalam sejarah bahawa Islam tertegak dengan mengalirnya darah para syuhada serta airmata balu-balu dan anak-anak yang mereka tinggalkan.


Memperjuangkan Islam bukanlah suatu perkara mudah kerana terbukti di dalam sejarah bahawa Islam tertegak dengan mengalirnya darah para syuhada serta airmata balu-balu dan anak-anak yang mereka tinggalkan. Perjuangan Islam menuntut bukan setakat masa, tetapi jiwa dan raga, pengorbanan dari segi harta dan kedudukan malah adakalanya menghambat nyawa. Firman Allah di dalam surah Al-Hujurat ayat 15 yang bermaksud:


“Sesungguhnya orang-orang yang beriman iaitu orang yang yakin dan percaya kepada Allah dan Rasul-Nya kemudian tidak syak dan ragu-ragu (terhadap ajaran Allah dan Rasul-Nya) dan mereka berjihad dengan harta benda mereka dan jiwa raga mereka kepada jalan Allah, mereka itulah orang yang sebenar-benarnya (pengakuan imannya)”


Itulah semangat yang ditunjukkan oleh umat-umat Islam terdahulu dan segelintir pejuang-pejuang Islam sekarang tanpa mengira lelaki ataupun perempuan. Malah orang yang mula-mula syahid dalam mempertahankan Islam pada zaman Rasulullah s.a.w adalah seorang wanita, Sumaiyah dari keluarga Yasir.


Jika kita mengkaji sejarah awal Islam, apa yang ditekankan oleh Rasulullah s.a.w ialah penghayatan kepada kalimah tauhid dan pembersihan dari sebarang bentuk syirik. Terbukti insan-insan yang bersih hatinya dari kesyirikan serta jelas ilmu mereka mengenai ketauhidan Allah s.w.t, dapat memperjuang dan mempertahankan Islam walau datang beribu rintangan sekali pun.Insan-insan dari jenis inilah yang perlu ada di kalangan pejuang-pejuang Islam kini, termasuk wanita. Peranan wanita adalah amat penting dan besar sekali dalam perjuangan Islam kerana mereka merupakan pendidik anak-anak yang boleh dibentuk menjadi satu generasi pembela Islam yang amat diperlukan.


Sifat fizikal wanita yang lebih lemah daripada kaum lelaki terbukti bukanlah satu alasan untuk tidak terbabit dalam memperjuangkan Islam. Tetapi tanggungjawab menegakkan Islam turut terpikul di bahu mereka, mengikut kemampuan serta batasan yang ditentukan Allah s.w.t.


Bila memperkatakan wanita dalam perjuangan Islam, maka biasanya kita tidak dapat lari dari peranan yang mereka mainkan dalam membentuk keluarga muslim. Dari unit keluargalah tanggungjawab mereka bermula. Mendidik anak-anak memahami erti Islam sebenar, menyemai benih iman sejak kecil, mencorakkan akhlak mulia, selanjutnya menanamkan semangat memperjuangkan dan mempertahankan Islam dalam diri mereka.


Tugas ini tidak sepatutnya dilihat sebagai tugas umum wanita, iaitu mendidik anak-anak serta menguruskan rumahtangga. Tetapi wajar dititik beratkan sebagai tanggungjawab muslimah dan sumbangan atau jihad mereka dalam Islam. Bila tugas-tugas ini dikaitkan dengan jihad Islam, maka sewajarnya ia dijalankan dengan penuh kerelaan dan dipikul sebaik-baiknya.


Urusan mewujudkan rumahtangga muslim dan mendidik generasi Islam yang beriman, berakhlak mulia serta bersemangat jihad merupakan tugas utama wanita. Bagaimanapun tidak bermakna mereka tidak boleh memperjuangkan Islam dengan cara lain bila keadaan memerlukan.


Pada zaman Rasulullah s.a.w para muslimat bukan hanya berfungsi sebagai penghias rumah atau melahirkan zuriat semata-mata. Tetapi mereka berperanan membantu kaum lelaki dalam jihad menegakkan Islam, meniup semangat kepada mereka dengan meredhai perjuangan suami malah bila diperlukan mereka bersama-sama kaum lelaki dalam pertempuran.
Begitulah semangat perjuangan yang mereka tunjukkan, mereka pertahankan agama Allah dengan nyawa dan bukan sekadar seorang suami, bapa, anak-anak atau saudara sedarah sedaging.


Sekiranya sekarang kita dapat mewujudkan muslimah-muslimah sebegini, Insya-Allah satu generasi pejuang Islam yang tidak gentar menghadapi musuh dapat dibentuk.


Peranan wanita dalam memperjuangkan Islam tidak sepatutnya hanya tertumpu kepada soal rumahtangga semata-mata. Apakah peranan yang sepatutnya dimainkan oleh mereka yang masih belum bersuami, tidak mempunyai anak atau anak-anaknya sudah dewasa dan tidak memerlukan banyak penjagaan lagi?


Tenaga mereka amat diperlukan dalam perjuangan Islam. Mereka boleh bergiat dalam masyarakat, menjalankan dakwah; memberi kesedaran dan ilmu Islam kepada masyarakat sejenisnya yang masih belum mengenali Islam. Perkara ini amat perlu ditekankan kerana terdapat kecenderungan di kalangan ahli jamaah yang meluangkan waktu untuk mempengaruhi ahli jamaah Islam lain untuk menyertai jamaahnya. Tindakan seumpama ini tidak langsung menguntungkan Islam, kerana dakwah Islam perlu sampai kepada semua peringkat masyarakat, terutama mereka yang masih belum memahami apakah Islam sebenar.


Wanita perlu didedahkan dengan masalah sebenar masyarakat Islam dalam menghadapi musuh. Mereka perlu menyedari bahawa wanita mempunyai kuasa dan tenaga tersendiri untuk memperjuangkan dan melaksanakan Islam dalam berbagai bidang, termasuk dalam menegakkan Daulah Islamiyyah.


Tidak timbul persoalan bahawa bidang politik adalah bidang orang lelaki kerana setiap muslim atau muslimah itu mempunyai tanggungjawab masing-masing untuk sama-sama berusaha untuk menegakkan sebuah negara Islam. Firman Allah di dalam surah at-Taubah ayat 71 yang bermaksud:


“Dan orang-orang yang beriman lelaki dan perempuan sebahagian mereka adalah menjadi penolong keatas sebagaian yang lain. Mereka menyuruh mengerjakan yang ma’ruf, mencegah dari yang munkar, mendirikan sembahyang menunaikan zakat dan mereka taat kepada Allah dan Rasul-Nya. Mereka itu akan diberi rahmat oleh Allah; sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana”


Di dalam negara yang majoriti undinya adalah di tangan wanita, para muslimah hendaklah lebih giat membantu kaum lelaki dengan memberi kesedaran kepada kaum sejenisnya untuk memberi sokongan kepada golongan yang memperjuangkan Islam. Mereka perlu menyakinkan golongan yang masih tidak menyedari atau meyakini bahawa pemerintahan berteraskan Islam adalah yang terbaik.


Untuk menjalankan usaha ini, para Muslimat hendaklah membuat persediaan awal. Kerja-kerja dakwah sebegini tidak mungkin dapat berjalan lancar sekiranya kita tidak mempunyai ilmu dan hikmah. Kerana tanpa ilmu dan hikmah, bukan sahaja kita tidak mampu meyakinkan mereka, tetapi mungkin juga membawa perpecahan.


Selain itu juga, muslimah-muslimah yang terbabit dalam memperjuangkan Islam mestilah sentiasa beristiqamah dengan perjuangan. Tidak bersikap hangat-hangat tahi ayam, aktif semasa bujang, tetapi meninggalkan terus perjuangan setelah berumahtangga.


Alangkah ruginya jamaah sekiranya ramai muslimat bersikap begini. Mereka hendaklah terus berjuang sedaya mungkin kerana kerja-kerja dakwah itu tidak sepatutnya terhenti atas alasan sudah berkahwin. Yang penting ialah mereka bijak mengurus masa dan tidak mengabaikan tanggungjawab sebagai isteri mahupun ibu dalam menjalankan kerja-kerja dakwah.


Sebagai muslimah-muslimah yang yang memilih untuk memperjuangkan Islam melalui jamaah maka kita perlu mengetahui dengan mendalam mengenai apa yang dikehendaki oleh jamaah. Kita hendaklah beriltizam di tempat bertugas dan setiap suasana hidupnya hendaklah diselaraskan dengan kebaikan dan kepentingan amal dakwah. Setiap amalnya harus menjadi alat dakwah dan usaha atau aktiviti dakwahnya tidak sepatutnya dilemahkan oleh sesuatu perkara lain.


Apa yang penting ialah setiap muslimah yang terbabit dalam perjuangan Islam mestilah memahami dengan jelas matlamatnya dan menepati al-Quran dan Hadith. Mereka mestilah bersedia dengan ilmu, kerana tanpanya segala usaha perjuangan Islam tidak mungkin dapat dijayakan. Firman Allah di dalam surah Az-Zumar ayat 9 yang bermaksud:


“…Katakanlah: “Adakah sama orang-orang yang mengetahui dengan orang-orang yang tidak mengetahui?”. Sesungguhnya orang yang berakallah yang dapat menerima pelajaran”


Firman Allah lagi di dalam surah Al-Mujadalah ayat 11 yang bermaksud:


“…Allah akan meninggikan orang-orang yang beriman di antara kamu dan orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan beberapa darjat…”


Selain daripada itu, para muslimat juga mestilah mempunyai ketahanan iman, sabar, istiqamah dalam menjalankan amal dan berani. Baginya tempat pergantungan sebenar bukanlah daripada orang yang berkuasa di dunia, suami atau orang lain, tetapi Allah s.w.t. Firman Allah di dalam surah Al-Maidah ayat 55-56 yang bermaksud:


“Sesungguhnya penolong kamu hanyalah Allah, Rasul-Nya dan orang-orang yang beriman, yang mendirikan solat dan menunaikan zakat, seraya mereka tunduk (kepada Allah). Dan barang siapa mengambil Allah, Rasul-Nya dan orang-orang yang beriman menjadi penolongnya, maka sesungguhnya Golongan Allah itulah yang pasti Menang”


Peranan wanita dalam perjuangan Islam sememangnya bermula dalam ruang rumah bersama ahli-ahli keluarga; iaitu suami dan anak-anak. Tetapi tidak bermakna kaki dan tangan mereka terikat di luar rumah sehingga tidak boleh digerakkan untuk kepentingan masyarakat luar, khususnya di kalangan wanita sendiri.


Firman Allah di dalam surah Al-Ahzab ayat 35:


“Sesungguhnya laki-laki dan perempuan yang beriman, laki-laki dan perempuan yang mu’min, laki-laki dan perempuan yang tetap dalam kereta’atannya, laki-laki dan perempuan yang benar, laki-laki dan perempuan yang sabar, laki-laki dan perempuan yang khusyu’, laki-laki dan perempuan yang bersedekah, laki-laki dan perempuan yang berpuasa, laki-laki dan perempuan yang memelihara kehormatannya, laki-laki dan perempuan yang banyak menyebut (nama) Allah, Allah telah menyediakan untuk mereka ampunan dan pahala yang besar”


“ya Allah, rahmatilah wanita-wanita yang jiwanya ada dalam kekuasaanmu. Ummi Hawa, isteri-isteri nabi dan Rosul, putri-putri mereka, para sahabat mereka, dan kami, muslimah-muslimah yang selalu dilindungi dengan payung-payung Islam-Mu”

Amin ya rabba al alamin..

3 comments:

 1. salam alaiki kak dhira...still remember me? i'm wafa'... i just wanna ask.. sebenarnya, couple tu boleh ke tidak? mohon kak dhira dapat menjawab dengan selengkapnya sehinggalah saya faham. sebab, saya sedang mengalami situasi yang sama saat ini. saya pernah 'ada'. then, saye ragu2, tp, dy cakap, ade ke kita buat maksiat? ade ke kita berjumpa? kan saya dah cakap, kalau awak teringat saya, terus istighfar..... saya buntu ni kak. mane yang betul sebenarnya????

  ReplyDelete
 2. Wasalam ... Salam ukhuwwah fillah buat adik wafa'. Mawar Islam yang sentiasa menebarkan harumannya tak kira dimana bumi dirimu berada. Puteri Diinullah (agama Allah) yang suci lagi terpelihara...

  Pertama seklai akak nak buat adik renungkan. Apa sebenarnya erti maksiat ? adakah maksia itu seerti zina? Maksiat ini sebenarnya apa-apa perkara yang membawa kepada dosa dan mengundang kemurkaan Allah. Yang dia maksudkan sebenarnya, adik dan dia tidak berzina. Hakikatnya adik dan dia terlalu hampir dengan maksiat ( bukan hak akak untuk menghukum sesiapa melakukan maksiat )

  Wafa, seluruh badan kita boleh berzina. Bila teringat-ingat yang bukan mahram , hati itu berzina kerana tak disertakan dengan istighfar dan mujahadah(bersungguh melawan nafsu). jemai itu berzina kerana sms. lidah itu berzina dengan call. Kaki itu berzina dengan melangkah ketempat maksiat... Mata itu berzina dengan melihat yg bukan mahram... Wafa', Kita boleh hindari ina mata, tangan , jari, kaki dan lisan. Tapi kalau dah Officially couple (tak official pun boleh terjadi) siapa berani jamin kita tidak terjebak dengan ZINA HATI ?

  Allah meletakkan harga dirimu terlalu mahal. Ternyata Allah lebih menyayangimu. Adakah LELAKI YANG MEMBAWAMU KE LEMBAH MAKSIAT DAN KEMUNGKARAN MAMPU MEMIMPIN TANGANMU KE SYURGA. Andaikata kalian ditakddirkan berkahwin, adakah berkat sebuah perkahwinan yang dimulakan dengan bibit-bibit zina ?

  Mungkin adik kata, tak couple pun boleh jadi zina hati. Benar, tapi Allah tu Maha Pengampun. Cinta itu fitrah. Ftrah itu sifatnya suci.Fitrah itu barakah. Tetapi jika tidak dikawal ( dala kes wafa', dengan bercouple ) ia bertukar fitnah. Jagalah hatimu dari terus terfitnah( diduga dengan perasaan cinta yang tak berlandaskan syariat)

  Jangan disebabkan dosa hari ini, menggelapkan rumahtangga adik pada masa kan datang. Cuba lihat kebanyakan rumahtangga yang kucar-kacir . mostly sebab waktu mudanya byk berikhtilat( bergaul lelaki perempuan yg tidak mengikut syariat)dan tidak menjaga pandangan. Dah ada isteri dirumah pun masih mencari yg lain, sebab sedari muda matanya mudah memandang perempuan ... lagipun hukum berikhtilad asalnya haram ... bertukar harus bila ada muammalah dan keperluan sahaja

  Solusinya sekarang, Banyakkan berdoa kepada Allah agar menjaga hati adik dan dia dari terus melakukan maksiat. Akak yakin adik deserve sombebody better. Mujahidah buat mujahid. ingat. banyakkan bermujahadah. Doa akak sentiasa bersama adik ... Mahalkan dirimu. Percayalah, Dirimu seorang mujahidah solehah, hanya yg benar2 layak sahaja jodohmu. Hunuskan durimu..

  SEMOGA BERTEMU MANISNYA CINTA ALLAH
  DAN ORANG-ORANG YANG MENCINTAI
  KERANA CINTANYA PADA ILAHI
  insyaAllah

  - kalau adik ade anything nak share , email akak k -

  ReplyDelete
 3. Thanks on your marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you are a great author.I will always
  bookmark your blog and definitely will come back someday.

  I want to encourage you to definitely continue your great
  posts, have a nice holiday weekend!

  Have a look at my page - support.a1-article.com

  ReplyDelete

Your comments here