Friday, 12 April 2013

TIPS TEMUDUGA JPA DAN MARA UNTUK PROGRAM PILN 2013

Jika anda terpilih untuk temuduga pembiayaan biasiswa JPA/MARA untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara, mungkin anda tertanya-tanya bagaimana kah soalan-soalan yang akan ditanya terhadap anda kelak. Mungkin beberapa himpunan soalan yang dikemukankan terhadap calon-calon tahun 2008 dapat membantu anda untuk membuat persediaan. Dilihat dari apa yang ditanya adalah kebanyakannya berkisar dengan keadaan semasa. Maka perlulah banyak memberikan tumpuan akan keadaan semasa di sekeliling anda. Berikut adalah sebahagian dari soalan-soalan tersebut:-

Question sometime ask during JPA Scholarship’s Interview

(sila klik untuk jawapan ^_^ )
1.Yang Dipertuan Agong's name
2.What is JPA
3.prime minister name
4.Prime minister’s father’s name
5.Minister's/Menteri Besar/Chief Minister's/JPA DG Name
6.What do you see yourself doing in 10 years time. What would you contribute to the country
7.Which country would you choose to study oversea? Why?
8.Why do you think you deserve the scholarship?
9.What strength do you have to go study overseas
10.What income do you expect when you graduated
11.what would you do if JPA does not offer you a scholarship
12.name two lines from Rukun Negara
13.Talk about a mistake you made and what you learnt from it
14.Singing of patriotic song (Keranamu Malaysia, Khidmat Negara)

Questions asked during 2008 JPA Scholarship’s Interview

The topics are:-
1.What is Vision 2020 to you? What are the challenges in reaching Vision 2020?
2.Which movie do you like the most and why?
3.why education is important
4.Steven Hawking's "The Brief History of Time"
5.How Malaysians students can do better abroad
6.Malaysia's younger generation prefer to watch entertainment program than to watch serious programs such as news and current affairs
7.Belajar di luar negara memberi kelebihan berbanding belajar di dalam negara.
8.Healthy Lifestyle. Way of promoting healthy lifestyle while studying abroad
9.Rising oil prices is a threat to our country's economy
10.Major achievements and developments of Malaysia from the past 50 over years since
independence
11.What is the best sports achievement in Malaysia
12.PhD Scholars: do they serve purpose for the development of community and country or it is for namesake?
13.Ko-kurikulum sedikit-sebanyak menjejaskan pelajaran. Setuju atau tidak?
14.China and India are rising stars of economy in Asia. Do u agree with that? will this growth help Malaysian economy or pose a threat to the economy? In your opinion, what should be done to improve malaysia's economy to compete with them?
15.Reality TV programme
16.why local graduates can't find job?
17.One thing you wish to change about your school life; what would it be and why
18.Patriotism / How and what should you do to show patriotism
19.Telefon mudah alih-keperluan atau kemewahan / Is mobile phones a necessity or luxury
20.Do you agree that there's been a decline in reading among the young?
21.banyak palajar yang telah dihantar overseas tidak mahu balik ke malaysia untuk kerja selepas graduate. apa langkah yang boleh JPA ambil untuk tarik mereka balik ke msia.
22.How can Malaysian students studying abroad promote Malaysia
23.Do u agree that our education system is too exam-orientated
24.Housewife as the first line in the development of human capital resources.
25.The recent cases of child abduction have increased public awareness on the lack of security in the country.
26.visit malaysia year 2007
27.sekolah kluster / cluster school
28.NAM/ PBB /OIC / ASEAN
29.how to be a good leader
30.Who aspires &inspires you
31.Why government still send students abroad when we Malaysia intend to be an education hub in our region?
32.The secret of success
33.What are your proudest achievements in life to this date
34.Do you think those who got 10 a1 and above should automatically granted a scholarship
35.RMK9 - 9th Malaysia Plan
36.Dewan Rakyat
37.Constitution/Perlembagaan
34. Is money everything?
35. Disadvantage of internet
37. should we have limitation on freedom of expression
38. Suruhanjaya REID
39. How do you describe a developed country? What should be used as an indicator to a developed nation?
40. Proton is our locally produced cars. However, efforts by the government to promote Proton have been deemed a burden to the people. In your opinion, should or should not Proton be manufactured?
41. Children nowadays are spoiled, unruly and indiscipline. Is it true.
42. Palestine-Israel Issue
43. GE 2008
44. Pelan Integriti Nasional
45. Pirated cds affect entertainment industry
46. Benifits of participation of cocuriculum-based activities?
47. Technology is a Double-edged Sword
48. AFTA
49. IMF
50. What type of person do you think JPA is looking for?
51. pada pendapat anda, apakah bidang yang memberi impak terbesar kepada negara?
52. Rules are mend to be broken, Give your opinion
53. Unemployment among graduates.

So, diucapkan Gud Luck dan semoga anda terpilih untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara di bawah tajaan JPA/MARA untuk 2013


sumber



TIPS MENGHADIRI TEMUDUGA


Interview Personally
Dalam apa jua temuduga anda perlu menyediakan:
  • Maklumat diri( Nama, Tempat tinggal, dan yang anda rasa berkaitan)
  • Asal sekolah
  • Point yang penting untuk anda dipilih ke program tersebut
  • Sebab anda layak ke program tu? Heheh ini susah bukan
Baju
Bagi Lelaki
  • Pilih baju yang plain (satu warna sahaja dan warna yang lembut kalau boleh)
  • Lengan panjang mungkin lagi sesuai
  • Seluar slack( Jangan korang buat hal nak pakai jeans )
  • Tali pinggang sudah tentu
  • Tali leher yang kena dengan warna baju
  • Bagi nampak terpelajar lagi masukkan kertas kosong satu di dalam poket dan sangkutkan pen di kocek baju depan anda.
Perempuan
  • Baju kurung yang kena dengan warna  tudung sudah sesuai bagi anda.
Bagi sesiapa yang rasa nak pakai jaket atau kot, anda tidak dilarang tetapi ia seolah-olah menampal kertas notis ( Shoot Me) di dahi anda. Hehe . Tapi jika anda rasa sesuai silakan , tidak menjadi masalah.
Semasa temuduga
  • Masuk kedalam dengan secara hormat dan tatatertib. Pastikan anda beri salam semasa masuk dan ketuk pintu jika mahu masuk.
  • Duduk dengan kaki lurus semua 90 darjah termasuk badan
  • Tangan anda mungkin boleh letakkan di atas paha anda.
  • Sentiasa murah dengan senyuman walau bengis macam manapun pengawai itu. Hehehe
MARA
MARA biasanya akan menemuduga secara individu. Sentiasa bersedia apa jua soalan.
JPA
JPA menemuduga secara berkumpulan. Anda akan diminta membuat perbincangan didalam kumpulan secara 2 kali. Kali pertama anda akan diminta berbincang didalam BI selama 15 minit . Begitu juga BM . Ingat anda hanya akan menerima masa perbincangan yang sangat sedikit mungkin 5 minit tak pun 3 minit. Memang sangat sikit. Tajuk yang selalu diperbincangkan adalah Bagaimana anda memperkenalkan Malaysia kepada luar Negara . Corporate Social Rensponsibility, Pengajian di Luar Negara dan Dalam Negara mana lagi baik.
Apa yang terjadi kepada Nizam dulu Nizam di temuduga secara kumpulan dimana semua dalam kumpulan Nizam adalah Chinese. Masuk saja bilik temuduga perkenalkan diri secara ringkas dan kemudian diberi tajuk seperti yang Nizam cakap di atas. Pada mulanya tiada sesiapa yang mahu mulakan perbualan tetapi Nizam tanpa segan silunya pecahkan kesunyian itu dengan ayat “Can we discuss now”. Hehehe. See the tactic? Anda seolah terus menjadi ketua disitu. Kemudian anda bincang lah seperti di dalam syarikat berbincang. Jadi professional ok.


http://vogueversatille.blogspot.com/2011/05/coretan-temu-duga-program-ijazah-luar.html

http://jejakuni.my/scholarship/guide_interviews.php?intid=1&sc=Panduan+Temuduga+Biasiswa+JPA

http://www.cikgukaunseling.com/2012/12/tip-lulus-temuduga-biasiswa-pelajaran.html

http://baytdarussalam.blogspot.com/2010/03/tips-tips-temuduga-jpa.html

http://azimsahari.blogspot.com/2011/04/hairan-list-soalan-temuduga-mara.html

http://abangraja.blogspot.com/2007/04/tips-temuduga-tajaan-ke-luar-negara.html

8 comments:

  1. salam kak, biar btul kne semua tu :/ mak aihh. mostly, dorg ckp case stdy sahajaa

    ReplyDelete
  2. tahun ni mara hanya soklan bertulis sahaja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betulkah kak? Maksudnya langsung x ade interview one-on-one?

      Delete
  3. thanks for the info..really uesful for me... :)

    ReplyDelete
  4. done follow you . come and read my jpa-mara's interview experience :)
    http://shadappyou.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum warahmatulllah
    thanks for ukhtie's credit ....

    ReplyDelete
  6. salam..sya nk tnya temuduga tu hanya utk pelajar yg amik biasiswa shja kn??klu pinjaman x pyh temuduga kn??maaf bertanya..

    ReplyDelete

contengan peribadi ^.^