Wednesday, 14 May 2014

Persediaan masuk ke INTEC Education College

Holla! Asssalamualaikum semua..

First, let me begin by introducing myself. My name is NADHIRAH BAHARIN. and you guys can call me Kak Nadhirah. Nak manja sikit boleh panggil Kak Dhyra ^^ Bak kata pepatah, tak kenal maka tak-'aruf (ta'aruf = berkenalan )

So, adik-adik yang baru nak masuk INTEC ni mesti teruja sangat sampai tak boleh tidur malam kan? Okay, hold your horses. Tahu korang semua excited, sebab tu boleh jumpa artikel ni kan? Without futher ado, allow me to introduce INTEC a little bit. you can skip this part -hoho-


1. What on earth is INTEC?

Yup, like always, people especially will never ever know what is INTEC. The first time you utter this word to your relatives they will go like "INTAN what?" I get that a lot. seriously. then, I wil go around and around bragging about what INTEC is. sometimes i will just like " oh it is a small college at Shah Alam"

INTEC used to stand for International Education College, but now the International is no longer used as there aren't so many international students ( not even 1%). so now it is INTEC Education College. And, INTEC used to be under UiTM, but it has recently converted to private college. INTEC basically share the same area for UiTM faculty of education. ( Where Da'ie Adibah is currently pursuing her degree. you can meet her here by chance)


2. What it's like at INTEC?

Okay I especially love this part. INTEC is awesome! Alhamdulillah. Bangunan INTEC ni boleh dikatakan agak baru. Im so sorry I can not currently provide any pictures. Tablet Kak Nadhirah hilang kat IMU. So all my precious stuffs was like gone forever. Tpi nanti in sya Allah ada kesempatan Kak Nadhirah cuba snap-snap bila sampai INTEC okay.

           2.1 Class
 Biasanya, kita akan belajar dalam kelas. Yup! Kelas, bukan lecture hall. Jangan berangan lah. Kita ni pre-U baru. so belajar pun dalam kelas. Kerusi macam kerusi kat sekolah menengah tu, cuma tak dak lah kerusi kayu macam sekolah rendah. Tapi the best part is kelas dia semuanya Air-Conditioned! Memang nak melatih iklim kat UK kot.

            2.2 Pusat Islam
To all muslims, here is the first place you need to know. Pusat Islam is like surau. The best part is, I love how there are always people who pray in congregation ( jamaah ) here. Abam-abam and kakak-kakak INTEC ni ramai je yang soleh-solehah especially stok-stok PSC. Bukan nak promote diorang tapi promote PSC. Wait hape ke bende PSC tu? continue reading for the answer okay adik maniiis...

3. Where do we sleeeeeeeeeep?

Basically we will sleep at our college. INTEC got 3 residential college namely CENDANA, AKASIA and CEMARA

3,1 CENDANA
adik-adik muslimin dan lelaki semua akan stay kat CENDANA. mainly for those who took the LONG-COURSE programme. Yang program 2 tahun tu biasanya akan stay kat CENDANA for the first 2 semester. Starting from third semester and so forth, korang akan berpindah randah ke CEMARA which is in Seksyen 18

3.2 CEMARA
kat cemara ni, lelaki ada perempuan pun ada. So pandai-pandai jaga diri especially adik-adik perempuan. dan biasanya yang stay kat CEMARA adalah mereka yang SHORT-COURSE . Kos pengajian 3 bulan - 1 1/2 tahun semua dicampakkan ke CEMARA. Yang course 1 1/2 tahun ni dipanggil fast-track. memang fast gila lah dengar diorang cerita pun dah seram. Oh yg fast track ni hanya pelajar lelaki je. pelajar perempuan fast track kat Akasia

3.3 AKASIA
Ha, akasia ni tempat semua pelajar perempuan. Tak ada pelajar lelaki. Cuma jangan expect MEN-FREE. ramai je kelibat-kelibat abam-abam, uncle-uncle or even atok-atok kat sini. So pandai-pandai jaga diri jaga aurat.

4.0 Persatuan apa yang ada kat INTEC ni?

Ini antara senarai Persatuan yang ada di INTEC


  1. Professional Student Society (PSC)

  1. American Top University Students Association (ATUSA)
  2. A-Level UK (ALUK)
  3. Jawatankuasa Perwakilan Kolej Cemara Akasia (JPKCA)
  4. A-Level Medicine Council (ALMEC)
  5. South Australian Matriculation Student's Association (SAMSA)
  6. Hiking and Camping Club (HACC)
  7. INTEC Toastmaster Club
  8. INTEC Taekwondo Club 
  9. Persatuan Seni Silat Cekak Ustaz Hanafi (PSSCUH)
  10. Persatuan Seni Silat Cekak Malaysia (PSSCM)
  11. INTEC Debating Society (Minds)
  12. INTEC Fa-C Team
  13. Japanese Cultural Club (IJCC)
  14. Jawatankuasa Perwakilan Kolej Cendana
  15. Japanese Education Technical Student Society (JETTS)
  16. Middle East Programme Society (MEPS)
  17. Russian Student's Association (RUSSA)
Eh, kenapa PSC tu beso sangat? haha, supaya adik-adik tak lupa nnama PSC ni. Nanti masuk INTEC usha-usha la PSC tau. kalau nak tahu siang-siang pekebende PSC ni, follow my next entry, in sya Allah. Adik kena tahu, kat INTEC ade 2 kategori persatuan. 1 kategori akademik, yang satu lagi kategori co-academic. yang academic tu mcm ALUK, ALMEC, ATUSA etc.Contoh adik-adik mengaji under program A-Level, automatic adik-adik adalah ahli ALUK atau ALMEC society. Kalau yang co-academic, adik-adik boleh pilih. Jadi, masuklah persatuan PSC. In sya Allah tak rugi masuk PSC ni.

4.0 Nak bawak ape ni???

Persoalan wajib untuk adik-adik tanya. Ha, dah nak masuk kolej ni, nak kena bawak ape? pantang larangnye apa? So kat sini Kak Nadhirah in sya Allah cuba tolong senaraikan beberapa item yang adik-adik perlu bawa dan tak perlu dalam entri yang seterusnya.

5.0 nasihat dari kak long

Dah nak masuk INTEC nie, adik-adik akan melalui fasa perubahana. adik-adik bukan lagi adik-adik yang dahulu. budak sekolah menengah yang hingusan tetapi mahasiswa yang kini membawa amanah rakyat dan ummah. Betulkan niat adik-adik. Belajar untuk mencapai matlamat. betulkan matlamat. Kemana adik-adik nak pergi dalam hidup ini.Kalau sekadar nak jadi kaya or berjaya dalam kerjaya, adik-adik boleh memilih untuk meninggalkan tawaran masuk ke INTEC dan mula bekerja sendiri. Adik-adik boleh jadi kaya dengan cara ini. Dan masuk INTEC dan fly ke luar negara tak menjamin adik-adik akan jadi orang kaya mahupun dapat pekerjaan yang adik-adik mahukan.

So, bina matlamat dari sekarang. Mahasiswa perlu bertindak proaktif. Tiada lagi istilah main-main. Kita nak bina generasi hebat. Bangsa yang hebat, negara yang hebat dan ummah yang hebat. Tteapkan matlamat dan tujuan. Jangan masuk INTEC sebab nak poyo. Masuklah INTEC kerana ini yang diredhai Allah.Okay?

INTEC sangat best bagi orang-orang yang matlamatnya jelas. Lagi best kalau orang itu tahu matlamatnya bukan seputar untuk dirinya shaja tapi untuk bantu orang lain. So nanti dah masuk INTEC jangan lupa hai-hai bai-bai dengan Kak Nadhirah oke.


Sebarang persoalan boleh emailkan ke nadhirahbaharin@gmail.com

Addlah facebook Kak Nadhirah . SEARCH je Nadhirah Baharin

Korang search jugak group INTEC 2014/16 . tu group seniors buat khas untuk korang. kalau tak jumpa akak, try carik dalam group tu. ade sorang je Nadhirah Baharin dalam INTEC . hihi

Jumpa lagi dalam ENTRI yang seterusnya. Akak cuba tulis tentang perkara do's and dont's sepanjang berada kat INTEC especially kat kolej kediaman Cendana Cemara Akasia CCA

Wassalamun 'Alaikum!

1 comment:

  1. Boleh bawak kereta tak masuk kolej cemara tu? Hehe sbb nnt senang kalau ada pape hal, balik, dekat je

    ReplyDelete

Your comments here